pondělí 21. února 2011

Stavba překližkového kajaku - díl 5 - další intermezzo

Abychom napravili potíže vzniklé použitím nevhodného tužidla, rozhodli jsme se přeci jen filety z předchozí session vypéct. Obešli jsme všechny pekárny ve městě, ale nikde nám loď do trouby nevzali. Proto Honza přepadl vrátného z drůbežárny v Dyníně a přinesl nám řešení.

Infralampy nad zádí

Jde o dvě velké infralampy, kterými lokálně zahříváme spoje na nějakých 40-50 °C (měřeno na povrchu překližky.)

Nejprve jsme museli postavit lešení, pak jsme několikrát vyhodili pojistky a když jsme nenašli žádnou zkoušečku, byl jsem vybrán jako živý tester. Honza zapojil žárovky, na telefonu vytočil záchranku (pamatujte: "Stopadesátpět - doktor je tu hned!") a pak jsem osahal alužebříky. Všechno funguje parádně.


Ojedinělé technické řešení (provaz, lampy, aluminiový žebřík)
Takže konečně dostála Kachní líheň svému jménu. Pro neznalé - všechny mé kajaky označuji názvem Kachna a pořadovým číslem. Proto, když jsme v roce 2010 poprvé začali společně stavět kajaky (skin-on-frame to napoprvé byly), byla okamžitě dílna pojmenována "Kachní líheň." A v této pěkné tradici pokračujeme dál.

Teď budu týden pryč a mezitím mi bude přes den někdo v práci nad kajakem topit. Jsme zvědaví, jestli se pevnost spojů zlepší.