čtvrtek 8. prosince 2011

Příprava zimní expedice

Po loňské úspěšné expedici, o které píšu tady, je více než logické, že jsme se rozhodli jet dál na sever. O cíli cesty zatím nic psát nebudu (hlavně proto, že každý pořádný námořník je pověrčivý a o cíli mluví, až kdyžjej dosáhne), ale i přesto, jsem se rozhodl, zveřejnit pikanterní drobnosti, které se věhlasné značky No Frost týkají.

Švédský ostrov Saltö, dějiště výpravy No Frost I.

Tak tedy nejprve to nejdůležitější - i v roce 2012 zůstaneme v původním složení. Takže kromě mojí maličkosti pojede Radek Švehla - nedostižný kuchař, vařič svařáků, otužilec a hlavní alkoholik výpravy (na svém osobním erbu má vyrytý prázdný půlitr, kajakářské pádlo, celou svoji rodinku a heslo: "Jedno pivo ještě nikoho nezabilo!"). A třetím do počtu je otec jedné dcery a mnoha kajaků, šéf společnosti Triena Seakayaks, duše celé akce, Standa Klokočník.

Už z názvu je jasné, že výprava se nebude konat v parném létě někde na slunném jihu, ale máme namířeno do nehostinných pustin Skandinávie. Termín byl z důvodů ryze osobních zvolen na konec ledna 2012. A protože jsme hrdí kajakáři, nepouštíme se na cesty v obvyklých prošlapaných stopách. To znamená, že jedeme bez účasti sponzorů a jediný na koho kromě sebe spoléháme, jsou naše rodiny a kamarádi, kteří nám více či méně ochotně pomáhají se spoustou věcí. Tímto jim všem mnohokrát děkuji.

Vloni jsme na drsný sever pronikli v zimě poprvé a z těch pár dní jsme si dovezli spoustu užitečných informací, které letos chceme rozhodně zužitkovat. Jako příklad našich objevů uvádím:
  1. V noci bývá docela zima (netýká se Radka, který tvrdí, že zima je jen pocit.)
  2. Noci jsou dlouhé.
  3. Není nad dobré jídlo.
Proto jsme minulý týden uspořádali krátké dvouhodinové soustředění, kde jsme pečlivě probrali všechny aspekty naší cesty. A v rámci této přípravy proběhlo stavění nového stanu - je to týpko od Berghansů. Slibujeme si od něj, že budeme večery trávit důstojněji, v teple stanu a ne na veřejné toaletě, jako minule. Já jsem se navíc rozhodl, že neponechám nic náhodě a svůj spacák Rimo od Sira Josepha jsem nahradil výrazně komfortnějším Loopingem 900.


Radek s Pavlou se pokoušejí napnout a vztyčit vrchlík.
Vedle nich stojí Radkova chlouba - fungl nový stan.
 

Do stanu hodláme umístit Radkův neuvěřitelný skládací gril, na kterém budeme chystat chutnou krmi. Gril se pohodlně vejde do kapsy u bundy a jediné, co mu chybí, jsou delší nožičky, které jsem ovšem začal prodlužovat a do startu výpravy snad jeho úpravu zvládnu.


Magda a Standa nevěřícně hledí na vybavení,
které obstaral Radek (a jehož finální úprava zbyla na mně.)

Dalším bodem byla distribuce mapy 1:50 000, kterou jsem objednal na Standův popud kdesi v Německu a ihned po jejím obdržení nám ji Honza naskenoval. Takže v tuto chvíli už má každý účastník dva zalaminované listy formátu A4 oboustranně potištěné souostrovím, do kterého v zimě snad dojedeme.

Jednou z vyfikundací, které jsme ve stanu zkoušeli,  je nádoba na oheň, zakoupená v obchodním řetězci Ikea pod potupným názvem pixla na příbory a pařáček na knedlíky. Ovšem v našem výzkumně vývojovém centru právě vyrábíme nerezové skládací nožičky, které rázem posunou tento výrobek do kategorie outdoor hi-tech.


Pohoda ve stanu.

V tomto duchu se tedy nesou naše přípravy - k tomu (alespoň pokud se nepletu) chystá každý účastník překvapení pro ty druhé (loni Radek dodal skleničky na whisky s vypískovaným logem výpravy.) A já budu o dalším postupu průběžně informovat, protože se pořád něco děje.

Už se kouří z komína!