středa 9. května 2012

Délka pádla - technická vsuvka

Na webu jsem narazil na zajímavý článek - odkaz zde. A v něm mě zaujalo nejvíc odhadnutí délky pádla, protože jsem to nedávno s někým řešil.

Jde o to, že v případě grónského pádla (jiné zatím nepoužívám), je věc dost jednoduchá. Délku pádla si určí jezdec tak, že se zuje, natáhne ruku a pádlo by mu mělo zhruba jít pod poslední článek prstů. Víc jsem o tom psal v tomto článku.

Stanovení délky grónského pádla

No jo, co ale poradit zájemcům o pádlo evropské? Danny Mongno to v rozhovoru zmíněném v úvodu řeší následovně. Nejprve se rozhodnete, pro jaký styl pádlování pádlo vybíráte. Buď chcete jezdit "na pohodu" - to znamená, že pádlujete jakoby zeširoka. Pro tento styl se hodí podlouhlé listy (které se vzdáleně trochu podobají grónskému pádlu.) Anglicky se pro tento styl používá termín: "low-angle", tedy nízký úhel.

Nebo chcete jezdit řekněme závodněji a pak, abyste co nejméně mrhali silami, pokládáte pádlo do vody co nejblíž k trupu lodě. Síla přenášená pádlem působí více ve směru jízdy (nestáčí tolik špičku do strany) a pádlujete efektivněji. Ovšem něco za něco - musíte pádlo (ten druhý konec) víc zvedat a tak to víc bolí :-) Jmenuje se to "high-angle".

A když už máte rozhodnuto, jaký styl je ten váš, nastupuje jednoduchá tabulka:



Pádlování zeširoka „low-angle“:
Pokud jste nižší než 183 cm vemte pádlo 220 cm.
Pokud jste vyšší tak 230 cm.
A kdybyste náhodou měli kajak širší než 70 cm, přidejte k vybranému pádlu ještě dalších 10 cm.

Vysoké pádlování „high-angle“:
Pokud jste nižší než 183 cm vemte pádlo 210 cm.
Pokud jste vyšší tak 215 cm.
Šířka kajaku v tomto případě nehraje roli. Většina lidí, kteří pádlují tímto stylem používá štíhlé lodě.


Ovšem, co mají dělat lidi jako já, kteří mají nadstandardně dlouhé ruce, to už autor nepraví. Asi bych si pět čísel přidal... Nějaký jiný nápad?