pondělí 28. ledna 2013

Dětská loď zahájena

Startovní výstřel sice tak trochu zahřměl už včera, ale doopravdicky jsme začali dneska. Po dlouhé pauze máme schystaný materiál a jasný cíl, takže jsme se s Honzou nedočkavě sešli v dílně jaksi "mimo" naše běžné pracovní dny a začali stavět dětskou loď.

Moc informací ke stavbě dětského kajaku jsme na webu nenašli. Takže nejdelší dobu zabralo rozhodnutí o tom, jak velká by ta loď asi měla být. Ale protože můj dobrý otec na adresu váhavých střelců, co se bojí říznout do kusu dřeva, vždycky poznamená: "Kdo se bojí s**e v síni!", neváhali jsme zas moc dlouho. Nakonec jsme se rozhodli, že loď bude 3 metry dlouhá a 50 cm široká. Kokpit bude kruhový o průměru 45 cm. A basta fidli!

Hbitě jsme vytáhli včera nachystané dvě latě, zařízli je na správnou délku a podle mých norských poznámek jsme loď rozměřili. To znamená, že jsme našli střed lodě, polohu masiku (tj. hlavního palubníku, který jsme včera úspěšně slepili), polohu zádové opěrky (resp. konce kokpitu) a taky všech žeber.


To rovné jsou budoucí boky lodě.
To prohnuté je masik.
Loď se nám už pěkně rýsuje, neníliž pravda?!

To jsme si celé na bočnice namalovali a protože máme latě rovné, přišlo na řadu naklížení koncových náběhů, kterými z nich děláme latě ohnuté. Náběhy jsme k bočnicím přiklížili a přikolíkovali a tím bylo dneska takřka hotovo.


Naklížené přední náběhy

Po drobném úklidu dílny jsme ještě zalepili další masik. To protože dětských lodí je v plánu celkem pět a máme v zásobě ještě nějaký materiál, tak proč ho nezpracovat. Na závěr pár fotek (tentokrát mobilem, tak se omlouvám za sníženou kvalitu). A s dobrým, opravdu dobrým pocitem hajdy dom! 


A tady už je kompletní loď v celé kráse!
No není nádherná? :-)