neděle 21. dubna 2013

Co dělají eskimáci, když přijde jaro?

Kokpit na masiku.
Pohled pro znalce!
To je jasné! Potahují lodě na novou sezónu. A tak i my vytáhli před nedávnem dokončenou kostru Lukášovy lodě na denní světlo. Nejprve jsme si kostru naposledy prohlédli, je to fakt pěkné podívání!




Pak velikost kostry naposledy překontroloval budoucí majitel lodě a spokojeně kývnul, jako že: "Ano chlapci. Můžete pokračovat. Potáhněte mi to!"

Tester a budoucí majitel v jednom.
Z iglů jsme tedy briskně vytáhli vysušené tulení kůže a začali je rozměřovat. I tuto operaci ovládl Lukáš, který dokázal být současně na obou koncích rozbaleného plátna. Jak to dělá, netuším.

Lukáš hlídá, abychom ho neošidili
Nato jsme loď otočili dnem vzhůru, na koncích plátna ušili takové malé kapsičky a plátno jsme na kostru navlékli. A už se napíná! Teď je pěkně předepjaté ve směru podélném. Ale to není zdaleka všechno.

Podélně předepjaté plátno
Musíme ho ještě napnout příčně. I na to mají eskimáci fígl. Dospodu pod palubu se našijí očka, a těmi se protáhne špagát stylem "cik-cak". No a když ho umíte šikovně napnout (což my tedy umíme!), máte za chvilku dno lodě jako buben!

Sviť měsíčku sviť, ať mi šije nit!
A to nám pro dnešek stačilo. Za hoďku a půl jsme měli vypité jedno pivo, jednu šťávu a napnuté dno lodě. Příště začneme palubu zavírat a nakonec přišijeme kokpit. To bychom mohli do léta fakt stihnout!

Dneska je hotovo.